Het noorden van Ijsland verder verkennen.

Flexibiliteit een noodzaak tijdens het reizen

In Laugar werd beslist om niet te wachten tot de F wegen in het binnenland opengaan. De rijrichting veranderd zo van zuid naar westelijke richting en bezoeken wij een paar stadjes gelegen aan fjorden zoals Akureyri en Siglufjördur. Beide zeer toeristisch, Akureyri de 2de grootste stad van IJsland met een heuse cruise terminal en vele souvenirshops en een mooie botanische tuin.

2de stadje is Siglufjördur, de stad leefde tot midden jaren 60 van de haringvisserij met 12000 arbeiders in de visindustrie. De haringen besliste 2de helft jaren 60 anders over de toekomst van deze welvarende stad. De haring verlegde zijn jaarlijkse route en de welvaart was voorbij in Siglufjördur. Er zouden nu nog 1200 mensen wonen, er is zoals overal in IJsland nog wel een behoorlijke visindustrie. Maar ik ben er zeker van dat de toeristische industrie nu ook wel een aardige duid in de stadskast brengt.

Zo rijden wij verder in westelijke richting via de atlantische route met regelmatig schitterende uitzichten over fjorden en de Groenlandse zee. 3 dagen later komen wij aan in de Skagafjord, hier is een plekje waar de vrouw des mobilhomes en ik even willen gaan genieten van een hottub van Grettislaug. Dat is genieten bij deze nog steeds koude temperaturen, als dit geschreven word op 25 juni om 13 uur is het 5 °C. De IJslanders zeggen het zelf, te koud voor de tijd van het jaar.

En zoals al geschreven rijd de phoca mobil verder in Westelijke richting, het is weer een regendag. 24 uur regen non-stop. En dan zoals de weer appjes het voorspelt hebben, droog, beetje zon en 10 °C. Het wordt zomer. Na een rustige nacht genieten wij van de schaarse zonnestralen bij de vuurtoren van Kalfshamar waar eveneens schitterende basalt klifs zijn. We genieten gewoon.

Weer beetje verder West gaan wij de Kolugljufur canyon bekijken. Hoe mooi kan de natuur zijn, kuieren een beetje rond en gaan op fotojacht na het avondeten. Heel de canyon voor ons alleen. Zalig.

En zo komen wij aan op de westfjorden. De hottub in Grettislaug heeft voor madame des mobilhomes toch niet zo deugddoende geweest als eerst ervaren. 3 dagen na de hottub is madam ziek, flink verkouden met de eigenschappen van een griep. Apotheker bezoek in Laugarbakki en 2 dagen later is er weer wat leven in madam. Het duurt nog een paar dagen voor zij weer tot de wereld van de actieve behoord. Ondertussen zijn wij effectief de westfjorden binnen gereden. Eens weg van ringweg Nr. 1 keert de rust terug op de wegen, veel beter zo. Benieuwd naar het vervolg? Volgend blog zal over de Westfljorden zijn.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Voer je reactie in!
Voer hier uw naam in

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Stay in Touch

spot_img

Het weer bij ons

Antwerpen
matige regen
13.6 ° C
14 °
13.2 °
87 %
7.6kmh
20 %
zo
17 °
ma
21 °
di
22 °
wo
22 °
do
16 °

Related Articles